منزل های تاریخی مشهد
اکثر اوقات مسافران مشهد در کنار مهاجرت زیارتی خویش دوست داراهستند تا از جای ها و جاذبه های توریسم تور مشهد دیدن نمایند. شهر مشهد نیز جای ها و منزلهای تاریخی و گرانبها بخش اعظمی داراست که جزو گواهی هویتی این شهر به حساب می آید و هریک دارنده تاریخچه ی مخصوص به شخصی میباشند.
پیرو به معرفی منزل های تاریخی مشهد پرداخته ایم. منزل داروغه منزل تاریخی داروغه در آخرها زمان قاجار به فرمان محمد یوسف خان داروغه ی مشهد بوسیله معماران و بناهای روسی ایجاد شده است. منزل داروغه ی مشهد در سال 1381 تحت عنوان یک اثر ملی به تثبیت رسیده میباشد. منزل داروغه مشهد این بنای تاریخی در قبلی خانه فردی بوده که مراسم پذیرایی قانونی در آن انجام میگرفت و از سال 1366 این منزل به وسیله ورثه به نمایندگان یک کدام از هیئتهای مذهبی روستای شهیدیه شهرستان میبد یزد فروخته شد و از آن پس تا سال 1391 از این سازه به تیتر محل تجمع و اسکان هیئتهای مذهبی به کار گیری میشد. در سال 1391 بوسیله شهرداری آیتم تملک قرار گرفت و با هزینه شهرداری بازسازی شدهاست.
نشانی: مشهد – خیابان نواب صفوی، راسته آبگینه مسگران، کوچه داروغه فرهنگسرای پردیس فرهنگسرای فردوس ساختمانی با بیشتراز 80 سال پیشینه تاریخی که مرتبط با عصر پهلوی نخستین میباشد. اولین کاربری این سازه متوسطه مستوفی و بعد با کاربریها متفاوت در سال 1383 به فرهنگسرای پردیس تغییر تحول کاربری یافت. فرهنگسرای پردیس این سازه در سال 1384 بهتیتر یکی اثرها ملی کشور ایران به تثبیت رسیده میباشد و یکی صدها بنای جان دار در محله ی سراب مشهد بوده میباشد که بعد از نوغان دیرینترین محله شهر به شمار میرود.
نشانی: خیابان امام خمینی، خیابان جنت منزل ملک منزل ملک را می قدرت یک کدام از زیباترین بناهای میراث از آخرها عصر قاجاریه دانست. این سازه دربرگیرنده دو طبقه میباشد که طبقه بالایی دارنده سقف مشبک و منبتکاری گردیده چوبی و شومینه گچبری زیبایی میباشد. ولی منزل ملک در پیشین بسیار پهناور خیس از شرایط کنونی بوده میباشد و اینک صرفا نصیب بیرونی آن مانده میباشد. منزل ملک این سازه در سال 1377 با شماره ی تثبیت 2115 تحت عنوان یک اثر تاریخی به تثبیت رسیده میباشد و فعلا به طور یک راس اداری، فرهنگی و هنری با حضور هنرمندان قدرتمند به طور کارخانههای زنده هنری کار مینماید و بالغ بر 10 سوله درین راس فعال میباشد. همینطور این سازه در سال 1385 بهتیتر منزل گردش گر گزینش شد.
نشانی: ضلع شرقی خیابان امام خمینی و مقابل ساختمان بودجه منزل پیشه وران منزل پیشه وران تا به امروز دو یا این که سه توشه مرمت شدهاست و به جهت نبود کتیبه و تاریخ مستند، با دقت به مستندات شفاهی مجاورت عمر آن را به آخرها زمان قاجار و پهلوی اولیه نسبت میدهند. منزل پیشه وران این سازه به تثبیت نرسیده و اکنون ذیل تملک شهرداری حوزه 8 مشهد میباشد که دراین منزل مدل و وسایل ویژه معاش مشهدیها در زمانه ساختوساز آن به تصویر کشیده گردد.
نشانی: مشهد – خیابان آخوند خراسانی 5 منزل توکلی عمر منزل توکلی نیز مانند بیشتر منزل های تاریخی مشهد به زمان قاجار بر می گردد. این منزل وابسته به یک کدام از تاجران مشهد به اسم کشمشیان بوده که بعداز فوت وی فردی به اسم توکلی منزل را خریده و اسم وی روی منزل مانده میباشد. منزل توکلی قربت این منزل به بقعه منجر گردیده تا آیتم دقت گردشگران تور مشهد باشد. از مهمترین خصوصیت های منزل توکلی می شود به استعمال از کاشی کاری و آجرکاری هاهتلی نفیس اشاره نمود. این سازه در فهرست اثر ها ملی کشورایران جای دارد. در ورودی این سازه دو کتیبه کاشیکاری گردیده جایدارد که نشانهها «انا فتحنا لک فتحا مبینا» و «و ان یکاد» روی آن حکاکی شدهاست. همینطور فضاهای درون منزل توسط ارسی از یکدیگر مستقل گردیدهاند و ردیف های آجری در بنای این ساختمان به چشم میخورد.
نشانی: مشهد – خیابان نواب صفوی 7 منزل رجایی یک کدام از دیگر از منزل های تاریخی مشهد، منزل رجایی میباشد که در باطن کوچه پرتو (سرشور 20) قراردارد. این سازه از مقطع ساختوساز تا دو سال پیش مسکونی بوده و خانواده آقای رجایی در آن سکونت داشتهاند، اما از 2 سال گذشته تا به امروز بهتیتر مسافرخانه آیتم به کار گیری قرار میگیرد که بدین انگیزه فضاهایی مانند سرویس بهداشتی و دستشویی به خیال و خاطر مسافرین به سازه در باطن ایوان اضافه شدهاست. منزل رجایی درب ورودی آهنی بوده و در سالهای اخیر ردوبدل شدهاست. پس از ورود از درب مهم اولیه نمای مهم و وسیع منزل چشم میگردد که متقارن میباشد. همپا با آبگینه و سه باغچه عظیم که در درون تراس قرار دارا هستند.
ایوان کفپوشهایی آجری به طور مربع و لوزی داراست که رنگ سیمان خاکستری داراهستند و به اسم خشت قداقی دارای شهرت می باشند. از سایر منزل های تاریخی مشهد که میتوانید در تور ارزان مشهد وقتی را به بازدید از آن ها تخصیص دهید، می اقتدار از منزل کوزهکنانی، منزل حناساب، منزل اردکانی، منزل اکبر زاده، منزل هوشمند، منزل طالبیان، منزل موسوی، سرای ترکمنها، منزل وطن چی، منزل امیری، منزل جواهری، منزل روضه خوانالاسلامی، منزل نوریان، منزل تقوی، منزل موسوی نژاد، منزل موسوی، منزل مقبلالسلطنه، منزل لگزایی، منزل صاحب و مالک دانش، منزل سالاری، منزل زرین زاده و منزل خان روش را اسم پیروزی که در فهرست اثر ها ملی کشورایران به تثبیت رسیدهاند، هر یکسری بعضی ازآنها تخریب گردیدهاند.